U bent hier

Elektrische auto kopen: nu extra interessant

Elektrische auto kopen: nu extra interessant

28 maart 2017
In 2017 is er voor nieuwe auto’s nog maar één categorie waarop een bijtellingskorting geldt: de volledig elektrische auto. Reden genoeg om de fiscale voordelen onder de loep te nemen. Zeker nu de nieuwe e-Golf met toegenomen actieradius te bestellen is.

Voor het privégebruik van een volledig elektrische auto geldt in 2017 een bijtelling van slechts 4% van de catalogusprijs. Dat levert in vergelijking met de standaardbijtelling van 22% een prettige besparing op. Op een e-Golf van € 38.970 bedraagt de netto bijtelling bij een belastingtarief van 40,8% slechts € 53 per maand. Deze lage bijtelling zorgt ervoor dat een elektrische auto ook voor ondernemers een prima keuze is. De autokosten zijn immers volledig in de zaak aftrekbaar. Dat geldt bij operational lease, maar ook bij het kopen of financial lease.

Extra aftrekpost: milieu-investeringsaftrek
Op de aanschaf van een elektrische auto is bovendien een extra aftrekpost van toepassing: de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze bedraagt in 2017 36% voor elektrische auto’s tot een aanschafprijs van € 50.000. Die extra aftrekpost kun je bij aanschaf of financial lease zelf aftrekken van de belastbare winst van je bedrijf. Bij operational lease krijgt de leasemaatschappij de MIA en verwerkt zij het fiscale voordeel in de maandelijkse leasetermijnen. Let er wel op dat de MIA alleen geldt als je de investering binnen drie maanden aanmeldt bij de RVO (www.rvo.nl).

Lagere verbruikskosten
Het rijden op elektriciteit levert daarnaast lagere verbruikskosten op dan het rijden op benzine of diesel. Belangrijk is ook dat een elektrische auto geen lokale CO2-uitstoot heeft. Ook stimuleert de overheid het elektrische rijden door een vrijstelling van BPM en motorrijtuigenbelasting. En er is nu al geregeld dat deze vrijstelling doorloopt tot en met 2020.

Bestelauto met 4% bijtelling
Voor de nieuwe e-load up! gelden dezelfde fiscale spelregels als voor een elektrische personenauto. Ondanks zijn compacte buitenmaten heeft deze elektrische bestelauto met stadsauto-afmetingen veel te bieden. Naast 4% bijtelling geldt er een vrijstelling van wegenbelasting en BPM. Ook geldt voor de e-load up! de milieu-investeringsaftrek van 36%.