U bent hier

Op weg naar de sneeuw: 4 tips

Op weg naar de sneeuw: 4 tips

21 februari 2017
Het wintersportseizoen is in volle gang. Massaal trekken we richting de sneeuw. Maar hoe zit het ook alweer met het gebruik van sneeuwkettingen? En zijn winterbanden nu wel of niet verplicht? 4 tips.

Tip 1: ga niet zonder sneeuwkettingen op pad
In sommige wintersportlanden is het verplicht om op bepaalde wegen sneeuwkettingen te monteren, ook als je winterbanden hebt. Dat wordt overigens altijd duidelijk aangegeven met een verkeersbord. De kettingen gebruik je alleen op deze wegen. Comfortabel zijn ze niet. Afhankelijk van je bestemming geldt een maximumsnelheid van 50 km/u (of zelfs 40 km/u) als je met kettingen om rijdt.

Tip 2: kies de juiste ketting
Sneeuwkettingen zijn er in verschillende soorten en maten, het is zaak dat je vooraf goed controleert of de kettingen die je koopt (of huurt) wel bij je wielmaat passen. Kettingen met stalen schakels zijn sterker dan sneeuwkettingen die van andere materialen gemaakt zijn. Let op: de kettingen monteer je altijd op de aangedreven as. Bij vierwielaandrijving kun je in het instructieboekje vinden of ze om de voor- of de achterwielen moeten komen.

Tip 3: kies een veilige plek
Monteer de kettingen altijd op een veilige plek en draag dunne handschoenen. Zorg ervoor dat de wielen sneeuwvrij zijn. Haal de sneeuwkettingen uit de verpakking en controleer of ze niet in de knoop zitten. Leg de ketting vervolgens achter het wiel, haal hem vervolgens omhoog, span de ketting om de band en maak deze aan de voorzijde vast. Controleer daarna of de ketting goed gemonteerd is, door een klein stukje te rijden. Heb je nieuwe sneeuwkettingen, oefen dan thuis alvast een keer met het aanbrengen van de kettingen.  

Tip 4: vergeet je winterbanden niet
In een aantal landen, zoals Duitsland en Tsjechië, is het verplicht om bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Ook kun je in geval van een ongeluk aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dat geldt onder meer in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Bij temperaturen onder de 7 graden is het overigens al verstandig om met winterbanden op pad te gaan. Door de zachtere samenstelling en het aangepaste profiel heb je namelijk meer grip.