U bent hier

“Meer keuze stimuleert elektrisch vervoer”

“Meer keuze stimuleert elektrisch vervoer”

15 maart 2017
Vanaf volgend jaar wordt het mogelijk meerdere elektriciteitsleveranciers tegelijk op één aansluiting te contracteren. Zo kun je bijvoorbeeld bij je thuislaadpunt een aparte leverancier kiezen voor het opladen van je elektrische auto. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stimuleert dit elektrisch vervoer en komt het de concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit ten goede.

Op dit moment zien de meeste autofabrikanten, overheden en experts de elektrische auto als oplossing voor milieu- en schaarsteproblemen. Maar uit milieuoogpunt moeten er nog wel de nodige stappen gezet worden om daadwerkelijk groen van A naar B te komen. Het nieuwe besluit van de ACM zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om groene energie te shoppen.

Opladen elektrische auto
Door de nieuwe regelgeving wordt het vanaf 2018 mogelijk om een aparte leverancier te selecteren voor bijvoorbeeld het opladen van je elektrische auto. Dat hoeft niet per se meer dezelfde te zijn als de aanbieder die je voor je stroomvoorziening thuis uitzoekt. Ook voor bedrijven kan de aanpassing positief uitpakken. Zij kunnen er vanaf volgend jaar namelijk voor kiezen om hun zelfopgewekte stroom te leveren aan een andere leverancier dan waar ze hun elektriciteit vandaan halen.

Stimuleren elektrisch vervoer
Volgens Henk Don van de Autoriteit Consument & Markt is het een belangrijke stap bij de overgang naar een betere en groenere energievoorziening. "Consumenten en bedrijven hebben op deze manier meer keuze in leveranciers van wie zij stroom afnemen of aan wie zij stroom leveren. Dat kan hen geld opleveren. Het draagt bovendien bij aan de energietransitie, want het stimuleert elektrisch vervoer en zorgt voor meer concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit.”

Op dit moment wordt slechts een deel van de elektriciteit daadwerkelijk groen opgewekt. Veruit het grootste deel is nog steeds afkomstig van fossiele bronnen.