U bent hier

Meer files in avondspits dan vorig jaar

Meer files in avondspits dan vorig jaar

19 april 2017
Wie regelmatig in de spits rijdt, heeft het ongetwijfeld gemerkt. Het is vol op de Nederlandse wegen en de kans op knipperende matrixborden is vooral in de avondspits groot. En de drukte neemt toe: in het eerste kwartaal van 2017 stonden er meer files dan tijdens diezelfde periode het jaar ervoor.

Uit cijfers van de ANWB blijkt dat de filezwaarte, dat is de lengte keer de duur van de file, in het eerste kwartaal van 2017 met 3 procent is toegenomen. Daarbij is het volgens de ANWB in de ochtendspits nauwelijks drukker dan vorig jaar, maar 's avonds nam de drukte wel met 8 procent toe. Uit de cijfers blijkt dat de reistijd (in minuten) op alle wegen met zo'n 20 procent is toegenomen. In het eerste kwartaal sprong vooral de provincie Noord-Brabant er in negatieve zin uit. Daar was de kans om in een autopolonaise te belanden, opvallend hoog.

Drukte aanpakken
Een van de manieren om de files te bestrijden, is het invoeren van een kilometerheffing. Branchepartijen ANWB, RAI en BOVAG spraken zich onlangs uit voor een vorm van rekeningrijden om de drukte aan te pakken. Niet het bezit, maar het gebruik van de auto wordt in dat geval belast. Ook een spitsheffing behoort daarbij tot de mogelijkheden. De verwachting is dat automobilisten daardoor vaker de auto laten staan of de spits mijden. Of een volgend kabinet echt werk maakt van rekeningrijden, is nog de vraag.