U bent hier

Nederland Europees kampioen zuinige auto's

Nederland Europees kampioen zuinige auto's

24 oktober 2016
Goed nieuws: we zijn tóch Europees kampioen. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's in Nederland bedroeg in 2015 slechts 101 gram per kilometer. En die score is goed genoeg om alle landen in Europa te kloppen. 

Dat we vorig jaar op het hoogste podium mochten plaatsnemen, blijkt uit cijfers van brancheverenigingen BOVAG en RAI Vereniging. De cijfers laten zien dat Nederland voor het derde opeenvolgende jaar de laagst gemiddelde uitstoot noteert. De CO2-uitstoot van nieuwe auto's in ons land nam sinds 2010 fors af, van 136 naar 101 gram per kilometer. Portugal, Denemarken en Griekenland kwamen uit op gemiddeld 106 gram. België eindigt in de middenmoot, Duitsland behoort tot de CO2-onvriendelijkste landen.

Afschaffen van grote fiscale voordelen

Het is echter maar de vraag of we de titel nogmaals op ons naam kunnen schrijven. Door de aanpassing van de autobelastingen per 1 januari 2016 en het afschaffen van de grote fiscale voordelen is de verkoop van zeer zuinige auto's in 2016 flink teruggelopen. De bijtellingspercentages gingen omhoog naar 4% (volledig elektrisch), 15% (semi-elektrisch) en 21% (zuinig). Vanaf 2017 zijn er zelfs nog maar twee tarieven, 4% (volledig elektrisch) en 22% (overige modellen). BOVAG en RAI Vereniging verwachten dat er komende maanden nog behoorlijk wat modellen met 15% de showroom uit zullen rollen.

Europees CO2-beleid

Wat betreft autobelastingen bepalen alle Europese landen grotendeels afzonderlijk hun eigen koers. Dat is volgens BOVAG en RAI Vereniging een slechte zaak. Beide brancheverenigingen benadrukken het belang van Europees beleid bij de aanpak van CO2; uitstoot gaat immers over landsgrenzen heen. Maar centrale regelgeving op het gebied van autobelastingen lijkt voorlopig nog heel ver weg.

Bijtellingsvriendelijk rijden

Wil je nog dit jaar in een auto rijden met 4% of 15% bijtelling? In onze bijtellingsbrochure vind je meer informatie over de bijtellingsvriendelijke modellen van onze merken. Bestel de overzichtelijke brochure hier.