U bent hier

Nederland scoort goed met lage CO₂-uitstoot

Nederland scoort goed met lage CO₂-uitstoot

22 mei 2017
De CO₂-uitstoot van nieuw verkochte personenauto's ligt in ons land lager dan in alle andere EU-landen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het Europees Milieuagentschap. Ten opzichte van voorgaande jaren nam de uitstoot van CO₂ van nieuwe modellen wel weer toe.

Al jaren doet Nederland het goed in de CO₂-lijstjes. Auto's die verkocht worden, stoten bij ons minder koolstofdioxide uit en verbruiken automatisch dus ook minder brandstof dan nieuwe modellen in andere EU-landen. Dat zijn uit milieuoogpunt positieve berichten. Toch is de Nederlandse koppositie in gevaar.

Stimuleren auto's met lage CO₂-uitstoot
De Nederlandse overheid stimuleerde afgelopen jaren de aanschaf van zuinige modellen door bezitters van elektrische auto's, hybrides en plug-in hybrides fiscaal te compenseren en belastingvoordelen te bieden. Daardoor steeg de verkoop van deze modellen stevig. En dat was duidelijk terug te zien in de CO₂-statistieken.

Invloed belastingregels
Maar die tijden zijn inmiddels voorbij, blijkt uit de jaarlijkse rapportage. Doordat de overheid de belasting- en bijtellingsregels heeft aangescherpt, is de CO₂-uitstoot van nieuw verkochte modellen voor het eerst in jaren weer gestegen. Klanten lieten vooral PH-EV's en EV’s vorig jaar links liggen en kozen vaker voor een benzine- of dieselauto. De aanscherping van de regels zal ervoor zorgen dat deze trend in 2017 doorzet.Op naar de 95 gram
In de Europese Unie wordt de CO₂-uitstoot van nieuw verkochte auto's nauwkeurig bijgehouden. De CO₂-emissies zijn sinds 2010 met meer dan 22 gram per kilometer gedaald. De gemiddelde uitstoot van alle nieuw verkochte auto’s in 2016 was 118,1 gram CO₂ per kilometer, in 2015 bedroeg dat nog 119,5. Het doel voor 2021 is om uit te komen op een gemiddelde van 95 gram per kilometer.