U bent hier

“Volgend kabinet moet leasefiets stimuleren”

“Volgend kabinet moet leasefiets stimuleren”

27 februari 2017
Het is druk op de Nederlandse wegen en het aantal files neemt alleen maar toe. Volgens Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging, is het vijf voor twaalf. Het stimuleren van de leasefiets is volgens de branchevereniging een van de manieren om de filedruk terug te dringen.

“Door één dag per week met de fiets naar het werk te gaan, gaat de filedruk met ongeveer 20 procent omlaag”, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. “Daarnaast verbetert de fitheid van de fietser met 13 procent en gaat ook de luchtkwaliteit vooruit.”

Fiscale regels leasefiets aanpakken
RAI Vereniging wil dat een volgend kabinet de fiscale regels voor het leasen van een fiets minder ingewikkeld en vooral gunstiger maakt. Er bestaat op dit moment geen lage bijtellingsregeling voor fietsen, zoals die wel voor auto's bestaat. Daardoor betaal je als leasefietser loonbelasting over de volledige waarde van de fiets. Volgens Wouter Jager, voorzitter RAI Vereniging sectie Fietsen, kan dat bij een speed pedelec van 3.500 euro oplopen tot een bedrag tussen de 120 en 150 euro per maand. “Dat bedrag aan bijtelling is het dubbele van een elektrische auto met een waarde van 40.000 euro.”

Opkomst e-bike biedt mogelijkheden
Volgens een onderzoek van Gazelle is 40 procent van de Nederlanders bereid om een fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer, maar dan moet de regelgeving fiscaal wel aantrekkelijker worden. Op dit moment wordt slechts 8 procent van de woon-werkafstand in ons land per fiets afgelegd, tegenover 75 procent met de auto. Toch woont de Nederlander gemiddeld maar 12 kilometer van het werk. Door de opkomst van de e-bike en de snellere speed pedelecs wordt het volgens RAI Vereniging veel interessanter om de fiets te verkiezen boven de auto.