U bent hier

Wereld van oplaadtarieven ware jungle

Wereld van oplaadtarieven is een ware jungle

25 november 2016
Hoeveel kost het opladen van mijn elektrische auto? Een antwoord krijgen op die vraag, blijkt lastig te zijn. De wereld van de oplaadtarieven is namelijk momenteel behoorlijk ondoorzichtig.
 
De kosten voor het opladen van elektrische auto's zijn lang niet overal gelijk. Bovendien maken aanbieders van laadpalen gebruik van verschillende abonnementen, pasjes en voorwaarden, waardoor het vergelijken van de prijzen een flinke opgave is. Dat moet veranderen, vindt Tweede Kamerlid Duco Hoogland van de PvdA. Hij trok daarom aan de bel bij de verantwoordelijke ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu.
 
Oplaadtarieven ogenschijnlijk willekeurig
Hoogland vindt dat de betrokken ministers tekst en uitleg moeten geven over de huidige situatie. De tarieven van de diverse aanbieders en laadpalen zijn volgens hem momenteel ogenschijnlijk willekeurig. De kosten moeten voortaan vermeld worden op de laadpaal zelf en eenvoudig zijn op te vragen, bijvoorbeeld via een app of op een vergelijkingssite.
 
Benzine soms zelfs voordeliger
Het Tweede Kamerlid heeft zijn vragen ingediend naar aanleiding van een uitzending van het consumentenprogramma Radar, dat de kosten voor het laden van elektrische auto's op een rijtje zette. Uit het programma blijkt dat het voor consumenten momenteel vaak onduidelijk is hoeveel het opladen van hun elektrische auto kost. In een aantal gevallen bleek het zelfs voordeliger om voor benzine te kiezen dan voor een auto met stekker.
 
Transparantie gewenst
Ook RAI Vereniging denkt dat duidelijkheid over laadtarieven een belangrijke succesfactor is bij het uitrollen van elektrisch rijden. Marktpartijen die deze service aanbieden moeten voldoende ruimte hebben voor een succesvolle business case, maar transparantie over de laadkosten is wel gewenst, vindt de branchevereniging. Ook zou het een goed idee zijn als er een uniforme aanduiding, bijvoorbeeld met een kleurcodering, komt over de laadsnelheid van de betreffende laadpaal.