U bent hier

Kun je een leaseauto eerder inleveren?

Kun je een leaseauto eerder inleveren?

25 april 2017
Soms kan het handig zijn een leaseauto al tijdens de looptijd van het leasecontract in te leveren. Bijvoorbeeld omdat de medewerker die in de auto rijdt, een andere baan heeft gevonden. Maar mag dat zomaar?

Volgens Diederick van Haselen van Volkswagen Pon Financial Services komt het niet heel vaak voor dat werkgevers ervoor kiezen een leaseauto eerder in te leveren. “Een auto leasen doe je meestal voor een langere periode, vaak voor 36 of 48 maanden. Als een medewerker overstapt naar een andere werkgever, dan is het meestal eenvoudiger en goedkoper om de leaseauto naar een collega binnen het bedrijf door te schuiven. Of te gebruiken als poolauto.” En soms kiest een werknemer ervoor om de auto mee te nemen naar zijn nieuwe werkgever.

Leaseauto voortijdig inleveren
Kies je er als bedrijf voor om een leaseauto toch tijdens de contractperiode in te leveren, dan brengt dat de nodige kosten met zich mee. “De leasemaatschappij heeft een berekening gemaakt op basis van een bepaalde periode. Wil je eerder onder het contract uit, dan vraagt de maatschappij daarvoor een afkoopvergoeding.” Diederick adviseert werkgevers te kiezen voor een leaseovereenkomst op basis van matrixtarieven. “Dan weet je vanaf het begin bij een bepaalde looptijd en een bepaald kilometrage, precies wat de kosten zijn als je de leaseauto eerder wilt inleveren.”

Leasecontract en termijnen
De meeste bedrijven die een auto leasen, doen dat voor een periode van 36 of 48 maanden. “Ga je een contract voor een kortere tijd aan, dan valt het maandbedrag een stuk hoger uit. Kies je voor een te lange looptijd, dan rijden werknemers na een bepaalde periode in een verouderd model. Die is waarschijnlijk minder zuinig dan een nieuw model. Dus daarmee snijd je jezelf ook in de vingers. Uit onderzoek blijkt bovendien dat medewerkers liever in een nieuw model rijden. Medewerkerstevredenheid en uitstraling spelen immers ook een rol.”

Veel wisselingen, korter leasecontract  
Maar wat als je vooraf al weet dat je voor een kortere periode een contract voor een leaseauto wilt afsluiten? “In bepaalde branches, bijvoorbeeld bij consultancybedrijven, zie je dat er gekozen wordt voor minder lange contracten”, zegt Diederick. “Dat is vaak een bewuste keuze, omdat de wisselingen in personeelsbezetting daar relatief groot zijn. Drie of vier jaar is dan relatief lang. Dat zorgt voor meer flexibiliteit, maar wel voor hogere maandkosten.” Leasecontracten worden afgesloten voor een periode van minimaal 12 maanden. “Anders kunnen bedrijven beter kiezen voor het huren van een auto.”

Duidelijke afspraken over autoregeling
Welk advies heeft Diederick voor bedrijven die een contract voor een leaseauto willen aangaan, maar die problemen willen voorkomen? “Zorg ervoor dat je de keuze beperkt tot merken en modellen die niet te exotisch zijn, zowel qua type als qua kleur. Bijvoorbeeld: geen kanariegele sportwagen vol dure opties, maar een donkergrijze stationwagen. Dan kan het probleem van een overtallige leaseauto vaak makkelijk intern worden opgelost. En maak vooral duidelijke afspraken over de autoregeling met je medewerkers, dan weten beide partijen waar ze aan toe zijn.”