U bent hier

De Volkswagen Up! is de populairste private leaseauto

Is private lease iets voor jou?

11 mei 2016
Het klinkt heel aantrekkelijk. Voor een vast maandbedrag in een gloednieuwe auto rijden zonder dat je bijtelling hoeft te betalen. Het is dan ook niet vreemd dat private lease op dit moment heel populair is. Maar wanneer is deze vorm van leasen interessant?

Tot voor kort was het leasen van een auto alleen mogelijk via de werkgever als zakelijke auto, maar dat is met privélease verleden tijd. Iedereen die in bezit is van een rijbewijs kan namelijk gebruikmaken van private lease. Wel kunnen er – afhankelijk van de leasemaatschappij – leeftijdsbeperkingen gelden. Vooraf toetst de leasemaatschappij bovendien of je financiële situatie in orde is. Dit als bescherming tegen te hoge maandlasten. Ook wordt het Bureau Krediet Registratie (BKR) geraadpleegd.

Wil je een nieuwe auto rijden?
Dan kun je uiteraard naar de dealer stappen en een nieuwe auto bestellen. Maar je moet wel over de financiële middelen beschikken om dat te kunnen. Heb je geen grote zak met geld of vind je het zonde om je spaargeld er in een keer doorheen te jagen, dan biedt private lease uitkomst. Je rijdt in een nieuwe auto naar keuze, zonder dat je vooraf een forse investering hoeft te doen.

Houd je van gemak?
Voor een vast maandbedrag heb je een nieuwe auto tot je beschikking. Alle bijkomende kosten zijn bij dit bedrag inbegrepen, zoals het onderhoud, de banden, mogelijke reparaties, wegenbelasting, een allrisk verzekering en internationale pechhulp. Je hoeft zelf niets meer te regelen of af te sluiten. Alleen de kosten voor de brandstof en eventuele bekeuringen moeten zelf worden afgetikt. Het is toegestaan om ook andere personen in je auto te laten rijden. Iedereen met een geldig rijbewijs mag de auto besturen en is verzekerd.

Hoeveel kilometer wil je rijden?
Bij het contract sluit je een overeenkomst af voor een vooraf bepaalde periode, vaak 24, 36 of 48 maanden. Na deze periode lever je de auto gewoon weer in. Je moet aangeven hoeveel kilometer je op jaarbasis verwacht te rijden. Op basis van het aantal jaar en het aantal geschatte kilometers bepaalt de leasemaatschappij het maandbedrag. Rijd je meer of minder kilometers? Geen probleem. Dat wordt jaarlijks automatisch verrekend.

En als je tussentijds van het contract af wil?
Stel, je contract loopt nog een tijdje door, maar je wilt – om wat voor reden ook – van de auto af. Wat dan? Het is dan mogelijk om de overeenkomst af te kopen. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Deze worden vooraf vermeld op de overeenkomst en zijn uitgedrukt in een percentage van de resterende leaseverplichting. Het is vooraf dus zaak om goed na te denken over de looptijd van je overeenkomst. Wil je tussentijds van auto wisselen, bijvoorbeeld omdat je een groter of kleiner model wilt, dan worden afhankelijk van de verstreken looptijd extra kosten in rekening gebracht.

Kun je je oude auto inruilen?
Dat kan. Ook als je je huidige auto wilt verkopen en inruilen voor een nieuw model, is het mogelijk om te kiezen voor private lease. Bij het aanvragen van een offerte voor je nieuwe private leaseauto, kan je aangeven dat er sprake is van een inruilauto. De merkdealer zal vervolgens een inruilprijs bepalen voor de oude auto. Accepteer je het bod, dan neemt de dealer contact op voor de verdere afwikkeling van de verkoop van de oude en het ophalen van je nieuwe auto.

Kies je voor zekerheid?
Niet alle leasemaatschappijen hanteren dezelfde voorwaarden. Om wildgroei te voorkomen én de consument beter te beschermen, is het Keurmerk Private Lease in het leven geroepen. Dit keurmerk garandeert eerlijke voorwaarden (getoetst door de Consumentenbond), een compleet product, bescherming tegen te hoge financiële lasten, veertien dagen bedenktijd en zekerheid bij klachten. Ben je geïnteresseerd in private lease, neem dan geen risico en kies voor een maatschappij mét keurmerk.

Wil je ook private lease?
Een van die maatschappijen waar dit kan is Autoabonnement.nl, een initiatief van Volkswagen Pon Financial Services. Hier lease je al een Volkswagen, Audi, SEAT of ŜKODA vanaf 199 euro per maand.