U bent hier

Foutje snel gemaakt in krappe parkeergarage

Foutje snel gemaakt in krappe parkeergarage

08 december 2016
Het aantal gemelde parkeerschades in Groot-Brittannië is in nog geen twee jaar tijd met meer dan 30 procent gestegen. De oorzaak? Volgens het Britse Accident Exchange komt het onder meer doordat auto's steeds groter worden.
 
Je rijdt naar binnen. Vlak na de slagboom volgt vaak een scherpe knik naar links of rechts, met gevaarlijke, hoge stoepranden die dicht in de buurt van je velgen komen. Er is weinig verlichting, de hoogteverschillen zijn groot en overal staan betonnen pilaren. Het rijden in een parkeergarage is bepaald geen pretje. En het parkeren levert regelmatig flinke schade op, die aardig kan oplopen.
 
Auto's worden steeds groter
Zo is het aantal gemelde parkeerschades in Groot-Brittannië in nog geen twee jaar tijd met meer dan 30 procent gestegen, meldt het Britse Accident Exchange. Dat komt volgens de organisatie onder meer doordat auto's steeds groter worden. In de NEN 2443-norm uit 2013, de regelgeving voor de inrichting van parkeergarages, staat beschreven aan welke voorwaarden een parkeergarage moet voldoen. Het gaat daarbij onder meer om de minimale grootte van parkeervakken, plaatsing van kolommen en de breedte van rijbanen, parkeerwegen en hellingspercentages. De ervaring leert dat het ondanks die regelgeving soms knap lastig is.  
 
Een flinke uitdaging
Voor het bepalen van de NEN 2443-norm wordt een auto gehanteerd met een lengte van  4,88 meter en een breedte van 1,83 meter (zonder spiegels). Dat is aardig wat centimeters kleiner dan bijvoorbeeld een nieuwe Audi Q7, die langer is dan 5 meter en bijna 2 meter breed. Het schadevrij manoeuvreren door een parkeergarage is daardoor al gauw een uitdaging, zelfs als je een parkeerhulp aan boord hebt.
 
Neem geen risico
Belangrijk is vooral om rustig te rijden en je niet op te laten jagen, goed om je heen te kijken en niet gehaast het parkeervak in te draaien. Mocht je onverhoopt toch schade rijden, dan biedt een goede autoverzekering uitkomst. Bij Volkswagen Pon Financial Services kun je je optimaal verzekeren tegen autoschade. Dat kan zowel voor nieuwe als gebruikte auto's. Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier.