U bent hier

Eén op de drie autobezitters is geen fan van het Europees schadeformulier, het papierwerk dat je invult bij het rijden van schade.

Schadeformulier kan de prullenbak in

04 mei 2016
Wat is het ergste van een aanrijding? Behalve de eventuele lichamelijke en blikschade? Het invullen van het schadeformulier. Een app biedt nu uitkomst.

Eén op de drie autobezitters is geen fan van het Europees schadeformulier, het papierwerk dat je invult bij het rijden van schade. Het formulier is volgens 33 procent van de 700 ondervraagden van een onderzoek van GfK niet gebruiksvriendelijk en bovendien slecht leesbaar. Veel bestuurders vinden de instructies onduidelijk en merken dat het vaak voorkomt dat mensen niet de juiste papieren bij zich hebben om alles netjes in te vullen. Om de ongevalsregistratie een flinke boost te geven, hebben het Verbond van Verzekeraars, de politie en verkeerskundig ict-bureau VIA een app gelanceerd: de MobielSchadeMelden-app.

Foto's vervangen tekeningen
Met de nieuwe app moet het melden van schade een stuk eenvoudiger en sneller gaan. De applicatie vult veel gegevens al automatisch in. Het is bovendien niet langer noodzakelijk om tekeningen te maken van de situatie. Foto's volstaan om het geheel goed in beeld te brengen. Het is met de lancering van de app mogelijk om alle soorten aanrijdingen te registreren. Zo kunnen ook fietsers en voetgangers schade melden en kan er melding worden gemaakt van letselschade.

Snelle afhandeling
Niet alleen voor de bestuurder in kwestie biedt de nieuwe app voordelen, ook voor verzekeringsmaatschappijen en wagenparkbeheerders is het belangrijk dat alle zaken snel en correct worden doorgegeven. Daardoor kunnen ze de afhandeling van de schade zo vlot mogelijk regelen en snel vervolgstappen nemen.

Aanpak verkeersveiligheid
De initiatiefnemers van de app hopen dat ongevallen in de toekomst nog vaker volledig en correct geregistreerd worden. Door alle ongevallen altijd in kaart te brengen, kunnen hulpdiensten en overheden een slag slaan om het aantal verkeersdoden en -gewonden verder terug te brengen. De aanpak van verkeersveiligheid kan in gevaar komen als juiste ongevalscijfers uitblijven. Het schadeformulier verdwijnt voorlopig overigens nog niet en blijft ook bij schade in het buitenland gewoon in gebruik.

Wil jij elke maand op de hoogte gehouden worden van alles over zakelijke mobiliteit? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.