U bent hier

WA of Allrisk? Wat moet je als zzp’er kiezen?

WA of allrisk? Wat moet je als zzp’er kiezen?

18 mei 2016
Wanneer je als zzp’er een autoverzekering moet afsluiten, moet je een besluit nemen over de dekking. Er zijn drie mogelijkheden: WA, WA + beperkt casco en Allrisk (ook wel WA + volledig casco genoemd).

Iedere autobezitter is vrij om te kiezen welke dekking hij of zij wil, sowieso moet iedere auto in Nederland verplicht minimaal WA verzekerd zijn. Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om te bekijken wat de leeftijd en de (dag)waarde van de auto is. Goed om te weten: met een WA-autoverzekering is alléén de schade die aan anderen is toegebracht verzekerd. Met een allriskverzekering is óók de schade aan de eigen auto verzekerd. Daarvoor moet wel een hogere premie betaald worden.

De auto is jonger dan 4 jaar
In dat geval is het verstandig om te kiezen voor een allriskverzekering. Zoals gezegd is de schade van anderen gedekt, maar ook de eigen schade. Omdat de auto nog relatief jong is, wegen de (hogere) kosten van een allriskverzekering beslist op tegen het risico dat wordt gelopen op een dure reparatie.

De auto is ouder dan 4 jaar
Soms is een auto nog te veel waard om alleen maar WA te verzekeren, maar is hij te oud voor een duurdere allriskverzekering. In dat geval is het verstandig om te kiezen voor de tussenoplossing, de WA + Beperkt Casco. Met deze verzekering is schade door o.a. diefstal, storm of een botsing met dieren ook verzekerd.
Sommige verzekeraars gaan nog een stapje verder en bieden Beperkt Casco Extra aan. In dit geval is ook (een deel van) de schade aan de eigen auto vergoed, indien het geen eigen schuld was. Schade bij aanrijdingen (of het nou wel of geen eigen schuld was) wordt dan voor de helft vergoed.

De auto is ouder dan 8 jaar
In dit geval spreken we over een oudere auto en wegen de kosten van de autoverzekering niet op tegen wat de auto nog waard is en kiest men (doorgaans) voor alleen een WA-verzekering. Dan zijn de schadekosten die aan anderen worden toegebracht gewoon verzekerd.

Wat is wijsheid?
Is het slim om een auto van 6 jaar of ouder niet meer allrisk te verzekeren? Soms. De ene situatie is immers de andere niet. Dat heeft onder andere te maken met bijvoorbeeld de premie, het beschikbare spaargeld en het soort auto.

Concluderend
Vaak is een WA + Beperkt Casco-dekking maar iets duurder dan de standaard WA-dekking. Dit is heel gemakkelijk uit te rekenen op de website van de verzekeraar. Het voordeel is, de WA+ Beperkt Casco is qua dekking echt stukken beter. Kortom, vergelijk goed en grondig, maar bespaar voor een betere dekking niet op een paar tientjes premie per jaar.
Meer weten over financiële zaken rondom de auto? Ga dan naar een van onderstaande sites:
www.audifinancialservices.nl
www.seatfinancialservices.nl
www.skodafinancialservices.nl
www.volkswagenfinancialservices.nl