U bent hier

Wat moet ik doen: een auto leasen of kopen?

Wat moet ik doen: een auto leasen of kopen?

13 februari 2017
Op verjaardagen en feestjes is de discussie 'kopen of leasen' een dankbaar en veelbesproken onderwerp. Wij vroegen de expert eens met een sluitend antwoord te komen op deze prangende vraag. Diederick van Haselen, Manager Fleet Services bij Volkswagen Pon Financial Services dook voor Fleetwise in de materie en ging aan de slag met een rekenvoorbeeld.

Diederick rekende uit wat de kosten zijn van een Volkswagen Golf 1.0 TSI BlueMotion als deze wordt gekocht om dit vervolgens af te zetten tegen de kosten van een vergelijkbare auto, maar dan geleased. De expert legt uit: “Ik ben in mijn rekenvoorbeeld uitgegaan van een Golf BlueMotion van de zaak met een cataloguswaarde van 24.950 euro met 22% bijtelling. In beide rekenvoorbeelden laat ik de brandstof buiten beschouwing en zijn de bedragen exclusief btw.”

Wat kost een auto leasen?
“Bij de rekensom ga ik uit van een kilometrage van 20.000 km per jaar, een looptijd van 48 maanden en een contract op basis van full operational lease. Dat is inclusief reparatie, onderhoud en banden, verzekering, motorrijtuigenbelasting, de afschrijving en rente. In dit geval kost de auto leasen de berijder zo’n 426 euro per maand.”

Wat kost een auto kopen?
Diederick: “Vervolgens rekende ik uit wat de kosten zijn om een dergelijke Golf te kopen om er vervolgens zakelijk in te rijden.” Naast de aanschafprijs zijn er uiteraard nog meer kosten waarmee rekening moet worden gehouden. Ervan uitgaande dat de auto wordt gefinancierd, gaat Diederick in zijn rekenvoorbeeld per maand uit van:
- Rente (over het gefinancierde aankoopbedrag van de auto): 53 euro
- Afschrijving: 239 euro
- Motorrijtuigenbelasting: 39 euro
- Reparatie, onderhoud en banden: 38 euro
- Allriskverzekering: 100 euro
Bij elkaar komt dat neer op 469 euro per maand.

Conclusie
Verder is er in beide gevallen sprake van een fiscale bijtelling van 225 euro. “Mijn slotsom luidt dus dat leasen in het geval van deze Golf een aantal tientjes per maand voordeliger is ten opzichte van kopen. Dit rekenvoorbeeld leert dat het altijd verstandig is om goed door te rekenen wat het beste is voor je persoonlijke situatie”, zegt Diederick.

Vanzelfsprekend is dit een rekenvoorbeeld. Het één en ander is altijd afhankelijk van wat bijvoorbeeld de rentestand doet. Daarnaast zijn looptijd en kilometrage belangrijke variabelen die de prijs kunnen beïnvloeden.

Voor- en nadelen op een rij
Tot slot nog de voor- en nadelen van een auto leasen en een auto kopen op een rij:

Auto leasen
Voordelen leasen:
- Vermindering administratieve lasten
- Verminderen risico’s (met name restwaarderisico)
- Verbetering van solvabiliteit (de auto staat niet op de balans)
- Geen beslag op werkkapitaal

Nadeel leasen:
- Geen eigenaar van de auto

Auto kopen op de zaak:
Voordelen kopen op de zaak:
- Besparing rente
- Belang bij positieve restwaardeontwikkeling
- Afschrijving op de zaak
- Mogelijkheid tot gebruik MIA-regeling voor milieuvriendelijke auto’s
- Alle autokosten te boeken als zakelijke onkosten

Nadelen kopen via de zaak:
- Vergt grote (zakelijke) investering
- Restwaarderisico
- Exploitatierisico (onderhoud)
- Bijtelling