U bent hier

Fiscale kansen voor duurzame starters

Fiscale kansen voor duurzame starters

21 september 2016
Als starter kunt u wel een fiscaal voordeeltje gebruiken. Dat kan! Wij helpen u slim op weg met concrete fiscale tips voor uw bedrijfswagen.

De fiscus helpt ondernemers met de aanschaf van bedrijfsmiddelen zoals een bedrijfswagen. Op investeringen die ondernemers zelf doen (financial lease valt daar ook onder), kunnen zij investeringsaftrek krijgen. Dat is een extra fiscale aftrekpost in het jaar van aanschaf, die oploopt tot 28%. Die aftrek is ook van toepassing op een bedrijfswagen. Of de bedrijfswagen nieuw of gebruikt is, maakt daarbij niet uit.
 

Je auto versneld afschrijven

Startende ondernemers die minimaal 1.225 uur per jaar met hun bedrijf bezig zijn, krijgen drie jaar lang een extra aftrekpost, de startersaftrek. Goed om te weten is dat je de investeringen in de jaren waarin je die startersaftrek krijgt en waarop de investeringsaftrek van toepassing is, ook versneld mag afschrijven. Maar je mag er ook juist langer over doen. Net hoe het uitkomt (en wat het meeste oplevert natuurlijk!). Aan het einde van het jaar kun je aan de hand van je winst bekijken welke afschrijving het beste uitpakt qua belastingtarief en andere regelingen die afhankelijk zijn van de hoogte van de winst.
 

Zakelijk rijden met je privé-auto

Wil je je bedrijfswagen juist niet op de zaak, omdat je hem ook privé gaat gebruiken en geen bijtelling wilt betalen? Dat kan. Je mist dan weliswaar de investeringsaftrek en de versnelde afschrijving, maar je krijgt dan ook niet te maken met de bijtelling. Je autokosten zijn desondanks fiscaal wel aftrekbaar van de winst, namelijk tot 19 eurocent per kilometer als je een overzicht bijhoudt van je zakelijke ritten. Wat het meest voordelig is, hangt vooral af van het aantal zakelijke en privékilometers dat je gaat maken en van de investering die je doet.
 

Geen bijtelling, wel btw aftrekken

Ben je zzp’er of kies je als ondernemer met een eenmanszaak voor zo’n auto als privévermogen, dan hebben we nog een andere mooie tip voor je. Als je daarvoor kiest, is er namelijk de mogelijkheid om zónder bijtelling voor privégebruik tóch de btw op de aanschaf en op de gebruikskosten af te trekken. Dat geldt bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen, maar ook bij aanschaf van een gebruikte. In de btw-aangifte over de maand of het kwartaal waarin je de investering doet, kun je ervoor kiezen om de bestelauto mee te nemen als zakelijke auto.

Die keuze geldt dan voor de btw en heeft geen gevolg voor de bijtelling. Dat is namelijk een andere belasting. Voor elk van beide belastingen mag je een eigen keuze maken. Als je de bedrijfswagen meeneemt in je btw-aangifte, mag je de btw op aanschaf én op de gebruikskosten aftrekken. Voor je privégebruik moet je jaarlijks een btw-correctie maken. Deze keuze voor wél btw-aftrek maar géén bijtelling, mag je maken als je de auto jaarlijks minimaal 10% zakelijk gaat gebruiken.
 

Koelen op zonne-energie

Heeft u gekoeld vervoer voor uw producten nodig? Laat de zon zijn werk doen en kies voor een Solar koelwagen. Op een nieuwe Solar koelwagen worden in 2016 aanzienlijke fiscale subsidiesverleend in de vorm van milieu- en energieinvesteringsaftrek. Dat kan bovendien bij aanschaf of financial lease gecombineerd worden met de gewone investeringsaftrek en met versnelde afschrijving.

Rijden op aardgas

Duurzame ondernemers doen er goed aan om ook eens te kijken naar de Volkswagen Caddy Ecofuel. Deze bedrijfswagen rijdt op aardgas. Deze schone brandstof wordt door de overheid gestimuleerd door een laag energiebelastingtarief op elke kilo aardgas die u tankt. Dat heeft een positief effect op uw verbruikskosten!Maak een slimme keus en laat de fiscale regels in uw voordeel werken!