U bent hier

Mobiliteit en de fiscus: zo gaat dat in 2017

Mobiliteit en de fiscus: zo gaat dat in 2017

15 februari 2017
Fiscale regelingen zijn belangrijke ‘gereedschappen’ voor de overheid om het ondernemers- en leefklimaat in Nederland te beïnvloeden. Als ondernemer ken je natuurlijk de fiscale bijtelling voor zakelijk gereden auto’s, maar er zijn ook speciale belastingregels die investeren stimuleren en sturen. Voor 2017 zijn de regels aangepast. In dit artikel vind je een overzicht met veelgestelde vragen en handige schema’s om uit te vinden met welke regelingen je jouw voordeel kunt doen.  

Het is fiscaal gezien belangrijk om een onderscheid te maken tussen personenauto’s en bedrijfswagens. Voor beide categorieën gelden andere belastingregels. Dat heeft te maken met de inrichting van het voertuig en de aard van het gebruik. Fleetwise heeft de meestgestelde vragen over zakelijk rijden en de fiscus voor je op rij gezet.
  • In het overzicht met meest gestelde vragen die betrekking hebben op personenauto’s, wordt onder meer antwoord gegeven op: Hoe is het mobiliteitsbudget fiscaal geregeld? En ‘Ik rijd in een auto met een verlaagde bijtellingscategorie. Hoe lang blijft die bijtelling gelden?’
Bekijk het overzicht ‘Fiscale regels personenauto’s 2017’
  • In de veelgestelde vragen over bedrijfswagens vind je onder meer het antwoord op vragen als: Telt de BPM nog steeds mee voor de bijtelling? En welke bestelauto’s zijn uitgezonderd van de bijtelling?
Download het overzicht ‘Fiscale regels gebruik bedrijfswagens 2017’

Investeringsaftrek en afschrijven
Ondernemers kunnen niet om investeringen heen. Bedrijfsmiddelen zijn nu eenmaal nodig om geld te verdienen. Ook in 2017 heeft de overheid meerdere stimulerende en sturende fiscale regelingen om investeringen aantrekkelijker en groener te maken. In twee handige schema’s vind je een overzicht van welke fiscale voordelen er eventueel zijn voor jouw investeringen in het wagenpark. Net als bij de fiscale bijtelling wordt er een onderscheid gemaakt in personenauto’s en bedrijfswagens. In het laatste geval gaat het niet alleen om de standaard auto, ook voor specifieke aanpassingen gelden speciale fiscale regelingen.

Je vindt in de overzichten drie termen:
MIA (Milieu-investeringsaftrek) – Deze regeling is er om groen investeren te stimuleren. Onder voorwaarden kan een deel van de investering van de belasting worden afgetrokken.
KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) – Deze regeling biedt fiscale voordelen bij (relatief) kleine investeringen. Hier kunnen in bepaalde gevallen ook auto’s onder vallen.
VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) – Voor sommige ‘groene’ investeringen geldt dat je versneld mag afschrijven, waardoor de fiscale winst lager uitvalt. Dit is van invloed op te betalen belasting.

Wil je meer weten over MA, KIA en VAMIL en overige investeringsregelingen? Ga dan naar rvo.nl.Overzicht downloads: