U bent hier

Nederlanders laten niet graga onbekenden meerijden in hun eigen auto

Nederlanders nog niet toe aan 'car sharing'

15 december 2015
Hoe ziet het leven zonder auto eruit? We kunnen het ons haast niet voorstellen. Bijna zes op de tien Nederlanders (59 procent) denkt in de toekomst over een eigen auto te beschikken. 

Het delen van auto's en het combineren van vervoermiddelen is een manier om files aan te pakken en CO2-uitstoot te verminderen. Ook op de portemonnee kan het een gunstig effect hebben. Toch zijn we er in Nederland nog lang niet klaar voor, blijkt uit onderzoek dat marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van AutoScout24 heeft uitgevoerd. 

Switchen 
We zitten namelijk het liefst in onze eigen auto. Het regelmatig switchen tussen verschillende vervoersmiddelen zoals de auto, bus en trein, zien we bovendien niet echt zitten; ruim één op de drie staat daar negatief tegenover. Dat is meer dan in België (26 procent) en Spanje (15 procent). 

Iets positiever dan vorig jaar
Verder blijkt dat we niet graag onbekenden mee laten rijden in onze eigen auto, 57 procent vindt dat onprettig. Inwoners van de Randstad staan positiever tegenover 'car sharing'. Autobezitters onder de 40 jaar zijn bovendien sneller geneigd om hun auto uit te lenen of te verhuren dan oudere automobilisten.

Het onderzoek in opdracht van AutoScout24 werd uitgevoerd door GfK onder 8.811 Europeanen uit Oostenrijk (1.001), België (1.001), Frankrijk (1.451), Duitsland (1.456), Italië (1.452), Nederland (1.000) en Spanje (1.450).