U bent hier

Shuttel: sleutel tot slimme mobiliteit

Shuttel: sleutel tot slimme mobiliteit

15 december 2016
Na de marketing- en communicatiemix heeft nu ook de mobiliteitsmix zijn intrede gedaan in de zakenwereld. Door te profiteren van de voordelen van verschillende vervoersmiddelen, stellen we op een zo prettig mogelijke manier onze zakelijke kilometers samen. Om dat in goede banen te leiden, is er Shuttel.

De tijd dat de auto-van-de-baas het kilometermonopolie had, is voorbij. In toenemende mate willen we niet meer kúnnen beschikken over een leaseauto (die een groot deel van de tijd stilstaat), de auto hoeft alleen maar klaar te staan als er daadwerkelijk kilometers gemaakt moeten worden. Die omslag heeft mensen bovendien aan het denken gezet of vervoersalternatieven zoals de fiets, het openbaar vervoer of een deelauto niet net zo goed, of in sommige gevallen zelfs slimmer zijn.
 
Nieuwe mindset
Door de verregaande digitalisering van de samenleving is het samenstellen van een mobiliteitsmix geen probleem. Alleen: het werkt pas als je de handen ineen slaat. Grote diversiteit in mogelijkheden en aanbieders leidt al snel tot versnippering, wat een grootschalige introductie én acceptatie in de weg kan staan. Om de veranderende mindset in goede banen te leiden, is er de komende jaren behoefte aan een centrale aanpak. De branche heeft hier al een mooie naam voor bedacht: mobiliteitsregie. Die centrale coördinatie zal leiden tot co-creatie: aanbieders van mobiliteit slaan de handen ineen. Waar vroeger bijvoorbeeld de trein en de auto keihard met elkaar concurreerden, zijn ze nu complementair. De of-ofsituatie is verleden tijd.
 
Vergroening van de samenleving
Concurrenten op de vervoersmarkt worden partners in mobiliteit. Dat is hard nodig. We reizen zo veel met zijn allen dat de kilometers zowel in tijd als vervoersmogelijkheid gespreid moeten worden. Ga maar na: op dit moment leidt een tien procent groter aanbod van treinreizigers al tot capaciteitsproblemen bij de NS, de alsmaar groeiende files op de wegen hebben jaarlijks miljarden euro’s economische schade tot gevolg. Maar er zijn ook andere, meer ideële overwegingen om voor een mobiliteitsmix te kiezen. Door verregaande ‘vergroening’ van de samenleving is de fiets ineens ook een reëel alternatief geworden. En denk ook eens aan de kreet ‘Huren is het nieuwe kopen’. Waarom zou je er een eigen auto op na houden als twee straten verderop een deelauto klaarstaat?

Shuttel: alles in één

Om de administratie van diverse vervoersmogelijkheden te vereenvoudigen, is er Shuttel. Dit is een mobility platform waarop je je kilometers administreert, de optimale manier van reizen kiest en de kosten monitort. Weersomstandigheden, afstand, ligging van het reisdoel, budget en beschikbare tijd zijn voorbeelden van variabelen die de beste en snelste vervoersmogelijkheid bepalen.

Maar Shuttel is meer dan een digitale tool. De Shuttel-card is letterlijk en figuurlijk de sleutel tot slimme mobiliteit. Reizen met het ov, tanken, opladen, parkeren, de deelauto bedienen: alles kan met één simpel pasje of app. Dat brengt niet alleen gemak voor de gebruiker, administratief biedt het ook enorme voordelen. Alle gemaakte zakelijke kilometers staan op één verzamelfactuur vermeld. Hiermee krijgt de werkgever meteen een overzicht van de gebruikte vervoermiddelen en aanvullende diensten. Het all-inconcept van Shuttel is voor veel ondernemingen een inspiratie om slimmer om te gaan met zakelijke kilometers.