U bent hier

Even afstappen om te whatsappen: heel verstandig

Whatsappen op de fiets is levensgevaarlijk

17 december 2015
Het is levensgevaarlijk, maar niet verboden: fietsen en tegelijk met je smartphone spelen. Voorlopig komt daar nog geen verandering in. Daarom moet er meer aandacht komen voor de gevaren, vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN).   

Even snel een mailtje checken op je smartphone in de auto. We hebben het allemaal wel eens gedaan, maar het is niet toegestaan en de boetes zijn niet mis. Op de fiets mag je gek genoeg wel met je mobiele telefoon in de weer zijn. Fietsers die met hun mobieltje bezig zijn en zich tegelijk door het verkeer bewegen, zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen. Om kinderen op basisscholen te waarschuwen, heeft VVN een speciaal lespakket samengesteld. 

Appen gevaarlijker dan bellen
Jaarlijks zijn er tientallen doden en honderden gewonden te betreuren door het gebruik van smartphones in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Volgens de stichting is het vooral gevaarlijk om tijdens het fietsen op je mobieltje te kijken en berichten te versturen. “Bellende fietsers kijken nog wel om zich heen, bij whatsappen en sms’en is men vooral bezig met de ingevoerde en ontvangen berichten op het scherm.”

Jong geleerd...
Dat er steeds meer aandacht is voor de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer, is een goede zaak, vindt bijvoorbeeld Ferdi Ertekin van Gazelle. “Whatsappen op de fiets lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar dat zou het niet moeten zijn. Het beste is om de allerjongsten bewust te maken en direct goed gedrag aan te leren. Dat is gemakkelijker dan dat je het mensen achteraf moet afleren.”

Ontmoedigen van gebruik
Het mobieltje valt anno 2015 niet meer weg te denken. Ondertussen heeft meer dan 80 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar een smartphone. Vrijwel alle jongeren (95 procent) hebben er eentje, ook steeds meer 65-plussers (54 procent) zijn aan de mobiele telefoon. Er komt voorlopig in elk geval nog geen verbod op bellen, sms'en of whatsappen op de fiets, liet minister Schultz van Haegen eerder dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer weten. Handhaving daarvan is volgens de minister vrijwel onmogelijk. Wel wordt het gebruik ontmoedigd.

Wil jij op de hoogte blijven van alles rondom zakelijke mobiliteit? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.