U bent hier

​Nu ook investeringsaftrek met Groengas

20 januari 2014
Van bron naar uitlaat is Groengas de schoonste brandstof denkbaar. Daarom is de aardgasauto opgenomen in de Milieulijst  voor 2014 en geeft zo recht op de milieu-investeringsaftrek.

Berijders van een auto op CNG (aardgas of het nog schonere Groengas) kunnen in 2014 een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor schone en zuinige auto’s. Dat betekent dat de helft van de investering van uw aardgasauto in aanmerking komt voor 13,5% MIA, ofwel milieu-investeringsaftrek. Op de nieuwe Audi A3 g-tron van € 25.430 excl. btw levert dat bijvoorbeeld een extra aftrekpost op van € 1.717. En bovendien bedraagt uw bijtelling slechts 14%. Ook de aardgas-uitvoeringen van de SEAT Mii, ŠKODA Citigo en Volkswagen up! profiteren mee van de MIA net als de Volkswagen Passat en Touran op aardgas. 

De plaatsing van de aardgasauto op de Milieulijst is zeer terecht. Volgens onderzoeksbureau Ecorys is Groengas immers de schoonste brandstof om op te rijden. De CO2-uitstoot bedraagt slechts tussen de 30 tot 55 gram per kilometer, gemeten van bron naar uitlaat. Groengas is zo schoon omdat het geproduceerd wordt uit afvalbiomassa en tijdens dat proces CO2 opneemt uit de atmosfeer. 

MIA ook voor elektrische auto’s en plug-in hybrides
De milieu-investeringsaftrek (MIA) is een extra aftrekpost voor ondernemers die via koop of financial lease investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Zij krijgen dan, mits de investering binnen 3 maanden bij de RVO is aangemeld, een extra aftrekpost in hun aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Maar ook bij operational lease kan van de MIA geprofiteerd worden. Per leasemaatschappij kan tot € 25 miljoen per jaar geïnvesteerd worden in milieuvriendelijke producten. Het fiscale voordeel wordt dan doorvertaald in het leasetarief.

Het kabinet had midden 2013 al aangekondigd dat het fiscale stimuleringspakket voor zuinige auto’s per 2014 beperkt zou worden. Inmiddels is dat ook gebeurd. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de versnelde afschrijving zijn nu niet meer van toepassing op personenauto’s. De MIA is echter blijven bestaan. 

Volledig elektrisch aangedreven auto’s komen in 2014 nog steeds in aanmerking voor 36% (tot een investeringsbedrag van € 50.000). In deze categorie valt bijvoorbeeld de nieuwe Volkswagen e-up!

Bij plugin-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot tot en met 30 gram per kilometer bedraagt de MIA 27 procent bij een maximaal investeringsbedrag van 35.000 euro. Plug-in-hybrides die meer uitstoten dan 30 gram per kilometer, met een maximum van 50 gram, kennen een MIA van 13,5 procent en een lager maximaal bedrag, namelijk € 12.500.

De bestelauto met een koelinstallatie op zonnecellen levert in 2014 zowel 36% MIA als de mogelijkheid van versnelde afschrijving op. Dit geldt zowel voor de Volkswagen Caddy, de Volkswagen Transporter als de Volkswagen Crafter.